Neler Yapmalıyız ?

Diş Çürükleri ve Beslenme

UZ.DR. HARUN CANOĞLU

Diş Çürükleri ve Beslenme


Diş çürüğü ağız ortamındaki bakterilerin neden olduğu bir hastalıktır. Bu bakteriler; düzenli fırçalama yapılıp bakteri plağı uzaklaştırılmadığında diş yüzeyinde biriken yemek artıklarını kullanarak asit üretilirler. Bu asitler de diş yüzeyini eritip çürük denilen diş dokusu kayıplarına neden olur. Diş çürüğü tedavi edilmediğinde diş ve çevre dokularda enfeksiyon gelişmesine neden olduğu gibi genel vücut sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler gösterir.

Beslenme; çürük oluşumunda birincil derecede öneme sahip bir etkendir. Şeker ve nişasta içeren karbonhidrattan zengin yiyeceklerin sık tüketilmesi diş çürüklerine neden olmaktadır. Ancak çocukları günlük besin ihtiyaçlarından biri olan şekerli ve nişastalı yiyeceklerden tamamen uzaklaştırmak oldukça güçtür. Dünya sağlık örgütü şekerli gıdaların sık tüketiminin obesite, diyabet ve pekçok hastalıkla yakından ilişkili olduğunu rapor etmiştir. Önemli olan bu besinlerin doğru zamanda ve akılcıl ve sınırlı bir şekilde tüketilmesidir. Karbonhidrattan zengin yiyeceklerin ara öğünlerde sık aralıklar ile tüketilmeleri diş çürüklerinin oluşumunu arttıracağından ana öğünler ile birlikte tüketilmelidir. Ara öğünlerde ise meyve, ayran, yoğurt, süt, fındık, badem, ceviz gibi yararlı gıdaların tüketilmesi sağlanmalıdır. Çocukların bisküvi, kek, çikolata, şeker, cips gibi yiyecekleri ve kola gibi asitli içecekleri fazla tüketmelerine engel olunmalıdır. En tehlikelileri ise dişlerin üzerine yapışıp kalan ve temizlenmesi güç olan besinlerdir (kurutulmuş meyve, tofi, caramel, cips gibi). Yine kolalı içekler hem asit hem de şeker içerdiği için son derece tehlikelidir. Peynir ve ceviz ise diş çürüklerinin oluşumuna engel olduğundan yemeklerden sonra bir parça yenilmesi önerilmektedir.

Bebeklerde ise diş çürüğüne pekmezli su, ballı süt, meyve suyu, büyüme sütü, bebek maması ve anne sütü neden olmaktadır. Eğer bebek bu gıdaları aldıktan hemen sonra dişleri temizlenmezse çürük riski artmaktadır. Özellikle bebek geceleri uyurken şekerli sıvı içeren biberonla uyuma alışkanlığı kazanırsa çürük için uygun ortam yaratılmış olur. Ailelerin bu konuda çok dikkatli olması gereklidir.

UZ.DR HARUN CANOĞLU

Çocuk diş hekimliği için özel düzenlenmiş çocuk diş kliniğinde pedodonti alanındaki bütün tedaviler uygulanır. Çocuk diş hekimi hastanın şikâyeti ne olursa olsun bütün ağzı kapsayan bir muayene yapar ve bulgulara göre tedavi planlamasını veliye sunar. Bu tedavi planlaması, çocuğun şikâyetine yönelik dişlerine hangi tedavilerin uygulanabileceğinin yanı sıra çocuğun ağız sağlığını iyileştirmeye yönelik koruyucu tedavileri de içine alır.

Copyright by Dream Tasarım 2019. All rights reserved.