Çocuk hastalarda, diş çürüğünden sonra karşılaşılan en önemli sorun yaralanmalardır. Diş travması (yaralanma) genellikle düşme,okul kazaları, çarpışma, trafik kazaları, şiddet veya spor kazaları nedeniyle meydana gelebilmektedir.
Küçük yaşta travmaya uğrayan bir süt dişinin meydana getireceği zarar, ileride onun yerini alacak daimi dişte kendisini göstermektedir. Yaralanmanın derecesine göre alttan gelecek daimi dişin şeklinde, renginde ve yapısında bozukluklar ve farklı yerden sürme gibi anomaliler görülebilmektedir. Çocuğunuz bir travma geçirdiğinde yapacağınız ilk şey, anında bir çocuk dişhekimine götürmek olmalıdır. Travmalarda erken müdaheleler oldukça önem taşımaktadır.
Geçirilen kaza nedeniyle çocuğunuzun süt dişi yerinden tamamen çıktıysa, yerine tekrar yerleştirilmez. Ancak yerinden çıkan daimi diş ise,köküne dokunulmadan diş acil olarak diş boşluğuna yerleştirilir ve yerinden çıkmasın diye bir bez ısırtılır, hemen diş hekimine gidilmelidir. Bu yapılamazsa diş soğuk pastörize süt veya su içerisine konulup(kuru kalmaması ve dişin köküne dokunmamak önemli) acilen diş hekimine başvurulması gereklidir. Hekime başvurulana kadar geçen süre 1 saatten az ise, diş yerine yerleştirildikten sonra görülecek iyileşme oranı da o kadar yüksek olacaktır. Travmalarda en önemli faktör çocuk dişhekimine ulaşma zamanıdır .
Travma nedeniyle ön diş kırıkları çok fazla görülmektedir. Daimi diş kırıklarında, kırık parça bulunduysa süt veya su içine konulup(kuru kalmaması önemli) diş hekimine acilen başvurulduğu takdirde, çocuk dişhekimi duruma göre dişin kendi orjinal parçası dişe yapıştırılabilmektedir.